Geniet van kosteloze verzending voor bestellingen boven de €100,- binnen Nederland!

Wat is oestrogeendominantie?

 

Oestrogenen zijn hormonen die worden aangemaakt in de eierstokken, bijnieren en in vetweefsel. De hormonen oestrogeen en progesteron horen in balans te zijn. Als er sprake is van teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron spreken we van oestrogeendominantie. Door de vele xeno oestrogenen die we binnenkrijgen via onze leefomgeving is oestrogeendominantie een veelvoorkomende kwaal bij vrouwen.

Tijdens de studie orthomoleculaire therapie ben ik me bewust geworden van de hoeveelheid xeno oestrogenen die wij ongemerkt binnenkrijgen. Xeno oestrogenen zijn hormoonverstorende stoffen. Ze lijken heel erg op ons lichaamseigen oestrogenen, ze nemen de plaats en functie in van onze natuurlijke oestrogenen en kunnen zo de natuurlijke werking blokkeren of beïnvloeden. Xeno oestrogenen zijn vetoplosbaar en kunnen moeilijk worden afgevoerd, ze worden daarom vaak opgeslagen in onze vetcellen.

Xeno oestrogenen vind je in chemische cosmetica, huishoudelijke producten, shampoos, schoonmaakmiddelen, haarproducten, pesticiden, pfas in verpakkingsmaterialen, textiel en kleding. De hoeveelheid chemische stoffen waarin wij worden blootgesteld is ongekend hoog. Net zoals de hormoonproblemen die ik steeds meer aantref bij klanten in de salon.

We hebben dus onze eigen aanmaak van oestrogenen, plus de vele xeno oestrogenen die we binnenkrijgen via chemische onnatuurlijke stoffen. Xeno oestrogenen zijn moeilijk afbreekbaar. Ze zijn vetoplosbaar en moeten eerst in wateroplosbare deeltjes worden omgezet voordat je ze kunt uitscheiden, dit gebeurt in de lever. Als je lever niet optimaal functioneert of je hebt veel meer hormonen dan je lever kan neutraliseren worden deze opgeslagen in je vetcellen. Hoe meer vet, hoe meer opslagcapaciteit. Het is ontzettend belangrijk om je lever te ondersteunen in het ontgiftingsproces. De supergreens kan je hierbij helpen. Als er een stevigere ontgifting nodig is adviseer ik de Vegan Detox, hierbij worden de gifstoffen uit je vetcellen losgemaakt en verwijdert.

Naast huidproblemen zoals acne en een onzuivere huid kan oestrogeendominantie de oorzaak zijn van veel klachten op het gebied van menstruatie en vruchtbaarheid, zoals:

•PMS

•PCOS

•stemmingswisselingen

•hoofdpijn

•depressiviteit

•menopauzale klachten

•vleesbomen en cysten

•verminderde vruchtbaarheid

Tips om oestrogeendominantie te voorkomen:

Allereerst is het belangrijk om xeno oestrogenen zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik natuurlijke skincare , tandpasta zonder fluoride, natuurlijke shampoos etc. Een goede multi die je lever optimaal ondersteunt is de Supergreens . Kies een alternatief voor de anticonceptiepil en spiraal, zorg voor voldoende beweging en krachttraining, hoe meer vetcellen hoe meer aanmaak en opslag van oestrogenen. Zorg daarnaast voor voldoende slaap, minder stress en goede voeding om je lichaam optimaal te ondersteunen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *