Pimentvlekken, de nieuwe rimpel?
Pigmentvlekken komen steeds vaker voor en zijn erg vervelend. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen pigmentvlekken nog meer storend vinden dan rimpels. Hoe ontstaan pigmentvlekken? En wat kunnen we doen om ze te voorkomen? Kunnen we ze behandelen? In deze blog ga ik het uitleggen!
Pigmentvlekken worden vaak zichtbaar na blootstelling aan de zon, de zon zorgt ervoor dat je huid meer melanine gaat aanmaken waardoor je een bruine kleur krijgt. Dit is eigenlijk een beschermreactie van je huid. Door pigment (melanine) aan te maken worden de cellen beschermt tegen schade van buitenaf. De melanine fungeert als een soort paraplu die de cel beschermt. Als de aanmaak van pigment ongelijk gebeurt, dus op de ene plek meer als op de andere , dan zie je een pigmentvlek.
De reden van deze ongelijke aanmaak van pigment kan divers zijn. Zo heeft aanleg een duidelijke rol, vaak zie je dat bij sproeten. Sproeten worden donkerder bij blootstelling aan de zon.
Andere oorzaken voor deze ongelijke aanmaak van pigment zijn:
- Hormonen (via de pil of zwangerschap)
Hormonen kunnen de aanmaak van melanine stimuleren. De vlekken die door hormonen worden veroorzaakt zijn vaak bruin en grillig. Vaak zien we dit bij de zwangerschap, maar je kunt ook pigmentvlekken krijgen als je hormoonbalans verstoord is door bijvoorbeeld de anticonceptiepil.
- Pigmentvlekken door schade aan je huid
Dit zien we vaak bij acne en lijkt op littekenvorming. Vaak zijn dit grijzige verkleuringen die ontstaan na een ontsteking en deze vlekken kunnen wel een paar maanden zichtbaar zijn. Ze verdwijnen meestal vanzelf.
- Huidveroudering
Naarmate we ouder worden, worden pigmentvlekken steeds meer zichtbaar. Dit is een teken dat de huid zich in de voorafgaande jaren steeds goed heeft moeten beschermen tegen de zon. De aanmaak van pigment gebeurt niet meer gelijkmatig omdat de cellen niet meer functioneren zoals ze zouden moeten (door veroudering). Deze vorm van pigmentvlekken zie je vaak op delen die veel blootgesteld zijn aan de zon zoals op het gezicht, armen , handen en decolleté
Wat kunnen we doen om pigmentvlekken te voorkomen?
De belangrijkste tip die ik je kan meegeven is ga verantwoord om met de zon. De zon is heel goed voor ons , heeft veel positieve effecten op ons immuunsysteem, maar wees alert. Daarnaast is het heel belangrijk om sommige ingrediënten in huidverzorgingsproducten te vermijden, zoals glycolzuur en salicylzuur. Dit kun je tegenwoordig overal kopen, maar deze zuren zorgen ervoor dat je huid minder bescherming heeft waardoor je binnen no-time pigmentvlekken kunt hebben. Ik zie dit in de salon heel veel, en meestal weet je dit niet waardoor je producten het hele jaar door gebruikt. Bewaar deze producten voor het najaar.
En zijn eenmaal ontstane pigmentvlekken te behandelen?
Ja, maar niet blijvend. Het is geen bevredigend antwoord, ik weet het, maar wel eerlijk. We kunnen pigmentvlekken verminderen en oplichten door behandelingen en producten, maar een eenmaal ontstane pigmentvlek zal altijd getriggerd worden door de zon. Dit komt omdat pigmentcellen een geheugen hebben.
Wil jij graag de pigmentvlekken in je huid verminderen dan zijn de volgende ingrediënten in je thuisverzorging van belang:
- Vitamine C: deze remt de aanmaak van pigment. Het Opulence serum van hannah bevat naast 20% vitamine C ook Wonderlight die oplichtend werkt op pigmentvlekken
- Zoethoutwortel: remt de vorming van nieuw pigment en egaliseert bestaand pigment. De Fade Treatment van hannah is een dagcrème met zoethoutwortel. De combi Opulence serum en Fade Treatment werkt heel effectief!
- Vitamine B3 (niacinamide) : Ook te vinden in de Fade Treatment, onderdrukt het vervoer van het aangemaakte pigment naar de bovengelegen huidcellen. Hierdoor zorgt het op een milde wijze dat pigment langzaam naar de bovengelegen huidcellen komt en afschilfert.
- Amandelzuur en melkzuur: Deze zijn qua moleculen groter waardoor deze veel veiliger en effectiever zijn dan glycol- en salicylzuur. Ze werken oplichtend op piment en zorgen voor een egaler huidbeeld.
- SPF 30: voorkomt schade door de zon!
Pigmentbehandeling in de salon
De behandeling in de salon is erop gericht de pigmentatie te verlichten en minder zichtbaar te maken. Dit kan door gebruik te maken van verschillende zuren en zal enkel in het najaar ingezet worden. Ik gebruik een breed scala aan zuren en ingrediënten om pigmentatie te verminderen zoals melkzuur, amandelzuur, arbutin, kruidenpeeling en nog veel meer! Welke peeling het meest geschikt is hangt af van je huidtype en conditie van je huid. De behandeling van pigment werkt het allerbeste in kuurverband, dus wekelijks behandelen tot een maximum van 8x. Met de aangepaste thuisverzorging behoud je je resultaten langer vast.
Alvast thuis aan de slag? Hieronder tref je de producten welke geschikt zijn voor het voorkomen en verlichten van pigmentvlekken.