Geniet van kosteloze verzending voor bestellingen boven de €100,- binnen Nederland!

De kracht van vasten

De kracht van vasten

Meer dan ooit wordt het belang van een goede gezondheid nu erg duidelijk. Alles wat we eten, drinken en denken heeft effect op onze gezondheid. Ook vasten levert een positieve bijdrage aan onze gezondheid en daarom wil ik graag mijn eigen ervaring met vasten met je delen. Ook omdat ik in de praktijk veel vragen krijg over dit onderwerp en er nog veel onduidelijkheid heerst, zal ik je meenemen in mijn eigen ervaring.

intermittent fasting- intermitterend vasten- periodiek vasten wat is het?

Het betekent allemaal hetzelfde, 14 tot 16 uur niet eten zodat je lichaam de rust krijgt om te herstellen. Het staat haaks op het advies dat heel vaak gegeven wordt om 6x per dag te eten om zo je “stofwisseling op gang te houden”. Toen ik begon met de cursussen van Caroline de Haas van Sckin nutrition, was dit het eerste dat behandeld werd. Juist het vaak eten zorgt ervoor dat je immuunsysteem altijd “aan”staat en het geeft je lichaam eigenlijk niet de kans om zichzelf te herstellen en te reinigen. Door te vasten wordt er een proces gestimuleerd dat autofagie heet. Oude cellen worden opgeruimd en worden vervangen door nieuwe cellen. Dit stimuleert je zelf herstellende vermogen. Het geeft veel gezondheidsvoordelen zoals:

-van suiker- naar vetverbranding

wanneer je suikers (ook koolhydraten vallen hieronder) eet , gaat de alvleesklier insuline produceren om glucose in de cel te krijgen. Deze brandstof hebben we nodig om energie te krijgen, echter bij een teveel aan glucose kan de alvleesklier dit niet aan waardoor het overtollige glucose in onze vetcellen wordt opgeslagen , met name rondom de buik. Als we vasten hoeft de alvleesklier even geen insuline aan te maken en gaat je lichaam vet verbranden in plaats van suiker. Dit versterk je nog eens door ochtends op lege maag te bewegen. Sinds ik ben begonnen met vasten ben ik slanker en fitter geworden.

-Meer energie

Het allereerste wat ik merkte was inderdaad meer energie en een betere focus. Ik was gewend om 6x per dag te eten waardoor ik wel last had van dipjes. Al bij het opstaan in de ochtend was het eerste waaraan is dacht: eten. Het liefst een boterham met kaas en als ik eenmaal begonnen was met eten leek het wel alsof ik niet kon stoppen. Dan rond 10 uur at ik meestal een banaan of een appel, en rond 12.00 uur mijn lunch in de vorm van brood of een salade. Ik bleef me eigenlijk steeds verheugen op mijn volgende maaltijd. Avonds ook nog een flinke maaltijd en als ik eenmaal op de bank lag na het sporten wilde ik ook iets hebben.

Het vasten was voor mij het begin van mijn nieuwe levensstijl. Aan het begin is het wel even wennen, ik heb mijn vastenuren langzaam opgebouwd want mijn lichaam was zo gewend aan het constant eten dat ik het niet volhield om gelijk 16 uur niet te eten. Ik at om 18.00u voor het laatst en ben toen begonnen om mijn ontbijt uit te stellen tot 08.00, toen tot 09.00 en vervolgend tot 10.00u waardoor ik dus 16 uur geen vertering had in mijn lichaam. Ik begon mij écht goed te voelen, geen energie dips meer én geen hunker naar suiker.

-Vermindering van ontstekingen

Ontstekingen liggen vaak ten grondslag aan verschillende ziekten zoals diabetes, dementie en kanker. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de groei van tumoren geremd wordt door periodiek te vasten.

-Vertraging van veroudering

Onderzoek dat met dieren werd gedaan liet zien dat ratten en muizen die periodiek vastten langer leefde dan de controlegroep die dit niet deed. Daarnaast is het zo dat suiker en zuivel het verouderingsproces in je lichaam (en dus ook je huid) versnellen. We worden gezonder en we gaan er ook nog beter uitzien 🙂

-Stabilisering van de bloedsuikerspiegel

Dit is ook waarom mensen met diabetes type 2 zoveel baat hebben bij periodiek vasten. De bloedsuikerspiegel daalt en daardoor daalt het niveau van het hormoon insuline in je bloedbaan en wordt je bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor kunnen ook je vetreserves aangesproken worden waardoor je, zoals hierboven omschreven, van suiker- naar vetverbranding gaat. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt er ook voor dat je geen last meer hebt van cravings , het verlangen naar bepaald voedsel zoals koolhydraten of suikers.

-Toename van de productie van groeihormoon

Het groeihormoon zorgt voor reparatie en groei van lichaamscellen en weefsels. Je behoudt hierdoor spiermassa en je gaat vetreserves aanspreken. Zo verlies je dus geen spiermassa bij het afvallen, integendeel, je bouwt juist sneller spiermassa op.

Omdat ik, toen ik begon, zelf nog veel vragen had over hoe een dag eruit ziet in een vastenperiode zal ik even mijn eetschema met je delen:

  • 07.00 ontbijt: zwarte koffie (of water/thee)
  • 12.00 lunch : soep of een rijkgevulde salade, supergreens van Sckinnutrition. Soep neem ik mee in mijn thermoskan en de salade bereid ik de avond van te voren voor. Veel groenten en eiwitten. Dit eet ik royaal. Ik kan makkelijk 2 kommen soep eten en een handje noten als lunch. Of een grote bak salade met van alles erop en eraan variërend met sla, avocado, zalm, noten, pitten , zaden, ei, spekjes, kaasjes, noem maar op. Tip: eet voldoende vetten, dit zorgt voor een verzadigd gevoel. Van goede vetten kom je niet aan, probeer maar 🙂
  • Avondeten: Ik eet alles , maar beperk de koolhydraatbron. Dus minder aardappelen, rijst of pasta. Meer groenten, vis of vlees. Daarnaast neem ik de Collagen+ voor mijn huid erbij.

Mocht je gaan starten met vasten luister dan altijd naar je eigen lichaam en bouw het langzaam op. Kijk wat voor jou fijn werkt en zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Mijn advies is wel om zoveel mogelijk suiker, zuivel en granen te vermijden en je te richten op (veel meer) groenten, fruit , noten , zaden, peulvruchten, goede vetten etc. Dit pakt veel huidproblemen aan en zorgt voor een tragere veroudering. Zelfs zorg ik ervoor dat ik minimaal 500 gram groenten per dag binnenkrijg, verdeelt over 2 eetmomenten. Bij de lunch neem ik de supergreens multi en bij het avondeten neem ik nog een collageenbooster , de collagen+ van sckin. Zo krijg ik boordevol antioxidanten, kruiden, vitamines etc. binnen en zorg ik ervoor dat mijn huid niet onnodig snel veroudert 🙂

Heb je interesse in 1 van de hoogwaardige voedingssupplementen van Sckin? Check de webshop, met de code SKJEN10 krijg je 10% korting !

 

Liefs,

Jennifer